Voor ouders

Kinderen willen met hun gedrag iets vertellen en laten zien. Het is aan mij om goed te observeren, niet te oordelen en het er te laten zijn. Er mag veel in de spelkamer en omdat ik aanwezig ben bij wat je kind in zijn spel laat zien, kan je kind op zoek gaan naar zijn of haar eigen oplossingen. Ik heb ruime ervaring met allerlei gedrag en ben daarnaast ook adoptiedeskundige en thuis in hechtingsproblematiek en vroegkinderlijk trauma.

Omdat het soms een lastige periode kan zijn, vind ik het belangrijk dat ouders het weer leuk gaan hebben met hun kind. Daarvoor is Sherborne Samenspel goed in te zetten. Het is een speelse manier voor ouder en kind om weer met elkaar in contact te komen, de verbinding te versterken, het basisvertrouwen te vergroten en om de hechting te verstevigen.

Als speltherapeut werk ik nauw samen met jou als ouder. We doen het samen. Regelmatig hebben we een oudergesprek waarin we kijken hoe het gaat en of je als ouder ondersteuning nodig hebt. Als speltherapeut kan ik ouders helpen om het kind beter te begrijpen en soms wil je als ouder gewoon wat tips en tools meekrijgen. Ik werk samen met een systeemtherapeut, mocht er behoefte zijn aan een meer systemische blik op de problematiek.

Werkwijze

Aanmelding

Kinderen kunnen door ouders aangemeld worden na een verwijzing van de huisarts/ schoolarts/GGD of POH Jeugd of door de jeugdconsulent van de gemeente. In deze gevallen gaat de vergoeding via de gemeente, die een beschikking afgeeft. (hyperlink of tekst? Aanmelden kan telefonisch, via e-mail of door het contactformulier in te vullen.)


Je kunt als ouder ook zonder verwijzing jouw kind aanmelden voor speltherapie en het traject zelf bekostigen. Ouders kunnen contact opnemen voor een kennismaking, om te kijken of speltherapie bij de hulpvraag van het kind past. Soms is een vergoeding via de (aanvullende) zorgverzekering mogelijk. Voor tarieven kun je contact opnemen.

Intakegesprek
Een behandeltraject start met een vragenformulier, dat vooraf wordt ingevuld door ouders. Daaruit volgt een intake gesprek met de ouder(s), waarbij je kind nog niet aanwezig is. In dit gesprek vraag ik, als speltherapeut, naar het levensverhaal van je kind en naar de zorgen en/of problemen die er zijn. Ik hoor graag wat de hulpvraag is.


De speltherapeut bespreekt samen met de ouder(s) of speltherapie de juiste keuze is om met de zorgen en/of problemen aan de slag te gaan. Dit gesprek hebben we in de spelkamer.


Het behandeltraject bestaat uit een observatieperiode, een zogenaamde middenfase en een afrondingsfase. Er vinden tijdens het behandeltraject een aantal oudergesprekken plaats, waarin we kijken hoe het gaat en of je als ouders nog handvaten nodig hebt.

Astrid Lammers | Voor ouders img01
Astrid Lammers | Voor ouders img01

Observatieperiode
De speltherapie start met ongeveer vijf observatie-sessies. Bij de eerste spelsessie blijft een van de ouders erbij. Ik observeer en kijk of je kind het leuk vindt om te komen spelen, of je kind een therapeutische relatie aan kan gaan en of je kind tot spelen komt.


Als na deze fase blijkt dat speltherapie goed past bij de problematiek van het kind, wordt er met de ouders een behandelplan opgesteld, waarin de doelen en afspraken worden vastgelegd.

Middenfase
In de middenfase worden vaak bepaalde thema’s opnieuw uitgespeeld en vindt de verdieping en de verwerking plaats.De meeste kinderen hebben tijd nodig om weer op eigen kracht verder te kunnen. Gemiddeld kunnen we negen maanden samen op weg zijn.

Afrondingsfase
Zodra het kind niet meer zo intensief speelt, kan het zijn dat de speltherapie ten einde loopt. De problematiek is verminderd of weg, en het kind geeft aan klaar te zijn voor de afrondingsfase waarin wordt teruggeblikt, samengevat en vooruitgekeken. Meestal zijn dat nog drie spelsessies.

Na afronding vindt er een eindgesprek plaats met de ouders en is er mogelijkheid tot overdracht naar de basisschool, andere hulpverleners of de verwijzer.

Kom je spelen?

Contact

0541-785439
06-10114532
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK Praktijk voor Heelheid: 37155602

Links
Ik leer je spelen, positief denken en je situatie te zien als een uitnodiging tot groei.

Astrid Lammers is register speltherapeut bij de beroepsvereniging van vaktherapeuten, de FVB en de NVVS.