Sherborne
Samenspel

Sherborne Samenspel is gezinsbegeleiding; een "doe"-methode, gericht op het vergroten van het basisvertrouwen bij kinderen en het versterken van de hechting tussen het kind en jou als ouder(s)/verzorger(s). Dit gebeurt middels gerichte bewegingsspelvormen die hun oorsprong vinden in de Sherborne bewegingspedagogiek. De werkwijze is speels en uitnodigend. Binnen deze methode zijn het de ouders/verzorgers die oefeningen met het kind doen.

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen spelend leren. De spelletjes zijn sterk gericht op contact en daarmee op het creëren van een veilige, prettige sfeer, waarin een kind voelt: ik ben goed zoals ik ben. Sherborne Samenspel is een praktisch, lichaamsgericht programma voor kind en ouder, waarbij spel de ingang is om het contact tussen ouder en kind te bevorderen, versterken of verbeteren. Plezier, positief met elkaar omgaan en samenzijn staat voorop. Het sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen.

Door een goede afstemming in het samen spelen en bewegen, groeit het zelfvertrouwen van je kind en leert het vertrouwen op jou als ouder. Door de spelsessie te filmen kunnen we samen terugkijken naar de geslaagde contactmomenten. De sensitieve responsiviteit van jou als ouder wordt vergroot, doordat je je meer bewust wordt van je natuurlijke vermogen om de lichaamstaal van je kind te verstaan.

In eerste instantie is Sherborne Samenspel ontwikkeld voor kinderen, waarbij sprake is van hechtingsproblematiek na adoptie of pleegzorgplaatsing. In de praktijk is gebleken dat de methode breed toepasbaar is voor kinderen met een gebrek aan basisvertrouwen.

 

Er zijn positieve ervaringen op gedaan met de toepassing van Sherborne Samenspel bij:

  • Kinderen met een moeizame start (bijv. vroeggeboorte, complicaties bij geboorte, huilbaby);
  • kinderen die (licht) traumatische ervaringen hebben mee gemaakt (bijv. ziekenhuisopnamen, verlies van een dierbare, grote veranderingen /veel wisselingen, getuige van geweld);
  • kinderen van ouders die last hebben (gehad) van psychische problemen, zoals (postnatale) depressie of angsten;
  • problemen in de ouder-kind relatie (het gevoel elkaar niet goed te kunnen aanvoelen, begrijpen of vertrouwen).

Het programma bestaat uit een aantal bijeenkomsten van drie kwartier. Het is geschikt voor een kind met zijn/haar ouder/verzorger. Sherborne Samenspel kan ook geïntegreerd worden in speltherapie.
Wil je meer informatie over Sherborne? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Samen spelen & bewegen

Contact

0541-785439
06-10114532
info@astridlammers.nl
KvK Praktijk voor Heelheid: 37155602

Links
Ik leer je spelen, positief denken en je situatie te zien als een uitnodiging tot groei.

Astrid Lammers is register speltherapeut bij de beroepsvereniging van vaktherapeuten, de FVB en de NVVS.