Stroom van reacties en activiteiten

Alweer zeven weken op weg met het boek Nieuwe bloem.

Een originele reactie kwam van Frans. Hij kwam naar me toe om zijn boek te laten signeren. ‘Weet je wat zo mooi is? Ik hoef het boek niet zelf te lezen. Jij leest het gewoon aan me voor.’
Als het boek uit is laat hij me weten: ‘Respect Astrid, diep respect voor jullie. Dit is overigens de eerste keer dat ik het boek lees voordat ik de film zie.’
Ja, Frans heeft een originele manier om zich uit te drukken. Dit is zijn uitgebreide feedback: ‘Hoi Astrid, ik had je beloofd om op de inhoud van je boek te reageren, houd je vast ?
Allereerst respect voor jou. Je gedrevenheid, doorzettingsvermogen maar vooral je liefde voor je zoon, geweldig. Je bent niet tegen te houden door ongelukken, je stapt telkens over je eigen grenzen heen als je zoektocht naar de waarheid daarom vraagt.
Je weet het enorm pakkend te schrijven. Wegleggen van je boek is geen optie. Je weet de lezer te motiveren om al lezend met je mee te zoeken naar alle antwoorden en even dacht ik dat het laatste gesprek met Meseret nog een positieve wending zou krijgen.
Je weet goed alle plekken te beschrijven waar jullie zijn geweest. Het plaatsen van de mokken op de kaart, geweldig. De redenen van eenieder om juist voor die plek te kiezen heb ik wel een beetje gemist. Wellicht dat een kaartje van jullie reis met de route (of een foto van de kaart met de mokken erop) het iets makkelijker had gemaakt. De ingescande dagboeken zijn heerlijk om te zien, maar laten je ook beseffen dat je met vier jonge kinderen op pad ging.
Ja op je vraag of er een tweede boek moet komen. Jullie verhaal is nog niet af.
Dank je dat je ons een kijkje in je leven geeft, dat je ons wakker schudt, omdat niet alles is wat het lijkt, dat je laat zien dat kleine beetjes wel kunnen helpen.’

Het boek bracht me in Brussel, waar ook de Belgen mijn boek hebben ontdekt op de dag van de adoptie op 24 oktober 2016. Mijn boek staat vermeld op de boekenlijst van VAG, Vereniging voor Adoptiekind en Gezin en was te vinden op de boekenstand. De heer achter de boekentafel schreef een dag later in de mail: ‘Het was voor ons ook leuk u te ontmoeten, u bent echt een zonnige dame. Het laatste exemplaar  “Nieuwe bloem” dat wij in stock hadden is ook nog verkocht. Ik moet er dus opnieuw bijbestellen.’

14725655_327112767664450_3449504941691976972_n 14650695_327112014331192_6241865400592578807_n

Op deze dag bood ik mijn boek aan aan Hans Walenkamp, adoptieschrijver.

14720425_327112004331193_8965670614058087688_n  

In de planning zitten de kennismiddag van Stichting AdoptieVoorzieningen op 4 november 2016 in Utrecht, een artikel in de kerstspecial van het blad Mijn geheim, waarvoor ik ben geïnterviewd (Het thema is: ‘Wonderen’) en er komt een recensie van emeritus hoogleraar adoptie Prof. Dr. René Hoksbergen in een Nederlands en Belgisch adoptieblad. Er staat een uitnodiging om hem te ontmoeten.

Met het schrijven en het uitgeven van een boek stap ik in een heel nieuwe wereld. Heerlijk.