Koffieceremonie

Leef en lees mee met de eerste reis naar Ethiopië:

November 2004

Na de rondleiding en het spelen wordt ons buna aangeboden, Ethiopische koffie gemaakt tijdens een koffieceremonie. De vloer is, volgens deze traditie, bedekt met vers gras en bloemblaadjes. Een jonge vrouw brandt rauwe, nog groene koffiebonen op een platte plaat, op een houtskoolbrandertje. Ondertussen brandt er wierook en vermengen de geuren zich. Wanneer de koffiebonen gebrand zijn, laat de jonge vrouw ons het aroma ruiken. Ze staat op van haar lage krukje en houdt ons de gebrande bonen voor. We waaieren met onze hand de geur naar ons toe. Terwijl de bonen in een vijzel worden gestampt door Asres, de jongeman die de poort voor ons opendeed, warmt de jonge vrouw het water op in een koffiepot met bolle onderkant, de jebena. Hier gaan de gestampte koffiebonen bij. De koffieceremonie kan uit drie rondes bestaan en dan beslaat het geheel soms wel drie uur. In drie keer giet men water bij de koffieprut, zodat er bij de eerste ronde sterke buna en bij de laatste ronde de slapste koffie wordt geschonken. Men zit genoeglijk bij elkaar en alle nieuwtjes kunnen uitgebreid langskomen. Ik ben geen koffiedrinker en al helemaal niet die eerste sterke kop. Voor mij is er gelukkig thee.

Blz. 20 De eerste koffieceremonie die ons wordt aangeboden en die we meemaken.

Tijdens de boekpresentatie op 4 september 2016 was mijn vriendin Yeshi zo lief om de koffieceremonie te verzorgen in het Poldermuseum. Jammer dat je dit blog niet kunt ruiken, want de gebrande koffiebonen samen met de wierook geven een bijzondere aroma en sfeer.

 

 

boekpresentatie-nieuwe-bloem-39-of-67  boekpresentatie-nieuwe-bloem-40-of-67 boekpresentatie-nieuwe-bloem-42-of-67 boekpresentatie-nieuwe-bloem-49-of-67 boekpresentatie-nieuwe-bloem-53-of-67 2016-09-14-photo-00000077