Echte mama

Noah zit bij me op schoot. We pakken zijn levensboek erbij en bladeren door de tekeningen en bekijken de foto’s. ‘Mama, ben jij een echte mama?’ vraagt Noah me. ‘Ja, een echte mama voor Noah, een echte mama voor Lieke, een echte mama voor Fien en een echte mama voor Marloes.’ ‘En voor Noah,’ zegt hij nog eens. ‘Ja,’ zeg ik. ‘En voor jou, lieverd.’

Hij gaat op z’n eigen stoel zitten en maakt een eerste tekening van hemzelf. Voor in zijn levensboek. (Fragment uit Nieuwe bloem, blz. 63)

Ben ik voor hem net zo’n echte moeder als voor de meiden? Wat is een ‘echte moeder’? Iemand die je snotneus poetst, je billen afveegt, je traantjes droogt en een kusje op de zere plek doet? Iemand die vanuit heel haar wezen contact met je maakt om er vervolgens voor te zorgen dat je liefdevol groot kunt worden?

Een tijd geleden had ik een terugkomdag bij de opleiding Opvoedopstellingen. Een opvoedopstelling is een afgeleide van familie-opstellingen. Tijdens deze supervisie deden we een opvoedopstelling op het gezin dat ik met mijn kinderen vorm. Ik koos een vloertegel voor mezelf en voor mijn vier kinderen.

De adoptievader van Noah werd opgesteld, net als Noahs natuurlijke vader, moeder en zusje. Wanneer ik even het plekje van mijn geadopteerde zoon mag innemen, om vanaf daar verder te gaan met de opstelling voelt het voor mij prachtig en sterk als ook zijn geboorteland wordt opgesteld middels een vloertegel. Ik voel me op dat moment door de natuurlijke vader en door het land bevestigd in wie ik, als adoptiekind, mag zijn.

Maar als ik terug ben in mijn eigen rol als moeder voel ik me naar en recalcitrant bij de helende zinnen die me aangereikt worden door de supervisor. Voortdurend wordt me voorgehouden dat ik niet de echte moeder ben, ‘omdat hij die al heeft’. Gelukkig pakt mijn directe begeleidster die met mij de sessie doet, het op door dapper en eigen’wijs’ af te durven wijken van ‘wat hoort’ tijdens een opvoed-opstelling. Zij biedt helpende zinnen aan, die ik dusdanig verander dat ik kan leven met hetgeen ik ga zeggen en die recht doen aan iedereen in deze situatie. Het mooiste cadeau krijg ik als ik thuis kom en mijn zoon me spontaan begroet met een grote knuffel. De verandering en ontspanning is opvallend. De sessie werkt meteen door in hem en in de thuissituatie. Hij voelt de erkenning voor wie hij is.

Wat ben ik toch graag een échte mama!

foto van Nieuwe bloem.

2 gedachten over “Echte mama

  1. admin Bericht auteur

    Hallo Ina, Vooralsnog komt er geen e-book, maar ik zeg nooit nooit.
    Het boek is behalve te bestellen ook te leen bij verschillende bibliotheken.
    Warme groet
    Astrid

Reacties zijn gesloten.